Gestionar les xarxes socials d’una empresa no és tan fàcil com sembla. Com ja hem comentat diverses vegades, gestionar-les implica tenir una estratègia, un full de ruta per saber on som, on volem arribar i com ho farem. Dur-la a terme implica molta constància i un coneixement profund de les xarxes socials i de les seves constants actualitzacions.
10 errors que no pots cometre a les xarxes socials de la teva empresa
Deixar la gestió de les xarxes a qualsevol
Pujaries una muntanya amb una persona que no és un guia i que no té coneixements? Oi que no? Llavors, perquè deixes la gestió d’aquesta part de la teva empresa en mans d’una persona que no té coneixements? Que a algú li agradin molts les xarxes socials i es mogui com peix a l’aigua per Instagram, no vol dir que estigui capacitat per gestionar els perfils socials d’una empresa. S’ha de dissenyar una estratègia de màrqueting digital, conèixer les xarxes en l’àmbit professional i estar al dia de tots els canvis. Creus que la persona que ho està gestionant ara té els coneixements per fer-ho i aconseguir els objectius marcats?
No tenir una estratègia
Si vols fer el cim d’una muntanya, oi que miraràs el camí que has de seguir i aniràs preparat? Doncs per gestionar les xarxes socials has de fer el mateix. Has de tenir clar els teus objectius i saber què faràs per aconseguir-los. Ser-hi per ser-hi no té cap sentit. Has de dissenyar un full de ruta per cada un dels objectius i començar a fer el camí a partir d’aquí.
Excés d’automatització
Amb eines com Hootsuite podem programar la majoria dels continguts que publiquem, però… alerta! No s’hi val programar com un robot i oblidar-te de tot. Has d’entrar cada dia a les xarxes i interactuar amb la teva audiència i escoltar-la.
No tenir un calendari de continguts
Publicar el primer que et ve al cap o el què a tu et ve de gust no és una opció. D’aquesta manera no obtindràs resultats. Fes un calendari setmanal o mensual en funció del què li agrada a la teva audiència i del que saps que funciona bé. No intentis vendre sempre els teus productes i serveis ni parlis sempre de tu. Has de generar contingut de valor i rellevant pels teus seguidors.
No separar perfil personal i professional
Separa el teu perfil personal del de la teva empresa. Has de donar una imatge professional. Els usuaris et segueixen perquè els interessa el contingut que comparteixes amb ells, i també els teus productes i serveis. Una cosa és que humanitzis la marca publicant una imatge de l’equip i una altra és que comparteixis una foto dels teus peus a la platja o d’un dinar familiar.
Voler estar a tot arreu
Instagram està de moda però la teva audiència està allà? Estudia bé qui és la teva audiència i on està. No té cap sentit que inverteixis hores a Instagram si els teus possibles clients no hi són. Dedica temps a les xarxes on hi ha la teva audiència, no vulguis estar a totes les xarxes perquè sí.
No contestar els comentaris
Tots els comentaris s’han de gestionar, siguin bons o dolents. No fer-ho et resta professionalitat i credibilitat. I, prohibit eliminar els comentaris.
A les xarxes és imprescindible escoltar què diu la nostra audiència, un comentari negatiu ens pot ajudar a millorar.
No mesurar
Com saps el què està funcionant i el què no? Medir és fonamental si no ho fas vas a cegues. Si no mesures no sabràs si t’estàs acostant als objectius que t’has marcat. Perquè…tens uns objectius, oi?
Tampoc podràs fer un bon calendari de continguts si abans no mires que és el que li interessa més als teus seguidors, saps amb quines publicacions interactuen més?
To massa informal o formal
Els usuaris han de percebre que interactuen amb una persona i no amb una empresa o amb un robot. Hi ha d’haver un toc humà. Sigues proper i informal, però sense passar-te, no estàs amb els teus amics/amigues al bar. També has de pensar que no has d’utilitzar el mateix to o el mateix llenguatge si publiques a Instagram o a Linkedin, una xarxa social per professionals.
Pensar que aconseguiràs resultats ràpidament i de manera gratuïta
El primer mes de gestió no obtindràs resultats, dur a terme una bona estratègia no es fa en un sol dia. Has de tenir paciència i ser molt constant.
Pensar que les xarxes socials són gratuïtes és un error. El temps que hi dediques, les campanyes de publicitat o contractar a un professional val diners.
Ara, diga’m…Quants d’aquests errors has comès?